Sunday, March 21, 2010

Contoh Resume Yang Akan Membuatkan Anda Dapat Kerja


Sekarang ni nak carik kerja susah. Student yang dah abis belajar dan ada degree pun banyak yang menganggur. Antara tips-tips nak dapat kerja adalah mempunyai resume yang baik. Kalau resume plain je dan tak menarik, employer pun tak minat la ambik korang jadi employee diorang.

Tak tahu camne nak buat resume yang menarik? Jom tengok antara-antara resume yang kreatif ni. Mane tahu boleh dapat kerja. Haha.


Facebook resume




Sabrina Saccocio ialah seorang TV, radio dan web producer, Sabrina telah membuat satu format resume yang semua orang familiar - Facebook profile page. Dalam resume ni semua tentang dia ada. Pengalaman bekerja, pendidikan dan juga comment yang baik dari rakan-rakan !


Infographic resume




Resume dari Michael Anderson. Resume ni bukan saja menunjukkan yang dia boleh membuat grafik yang menarik tapi juga boleh membuat data-data yang biasa menjadi sesuatu yang menarik. Kreatif !


'Dam ular' resume?




Cuba ajak bakal employer korang menyusur perjalan hidup korang. Haha. Resume yang menarik dari Kristian Leigh Walsh.


T-shirt resume




Kalau anda seorang perempuan, pergi interview pakai t-shirt resume ni, dan bakal boss anda seorang lelaki, confirm korang dapat kerja !


Box resume




Biar interviewer korang belek-belek resume korang dan tahu apa 'ingredient' yang korang ada. Haha.


Amacam? Dah dapat sumber inspirasi macam mana nak buat resume korang?

4 comments:

Jeff Syiru said...

resume kat t-shirt tu senang nak dpt kerja dgn boss gatal jer... heheheheh

shafiq08 said...

yup.. konpem ! haha..

Sana Sini said...

pergh!! awek baju biru tu cun!! muhahaha

jamatulfitri said...

saya ada membuat satu e-book mengenai resume dan anda boleh mendapatkannya di

http://ahmadbashier.com/rahsiaresume/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...