Monday, August 2, 2010

Siapa Tak Faham Lagi Dengan Filem Inception ?


Bagi aku, Inception merupakan filem yang paling best untuk tahun 2010 ni. Filem ni juga memang confirm masuk dalam list all-time best movies aku. Siapa yang tak tengok lagi Inception, anda diharuskan untuk pergi ke panggung wayang yang berdekatan dengan anda untuk tengok filem ni. Haha.

Mungkin masih ada lagi yang tak faham dengan jalan cerita filem ni sebab banyak sangat mimpi dalam filem ni. Nasib baik tak masuk mimpi basah. Haha. Untuk sesiapa yang masih tak faham lagi, silalah baca infographic di bawah ni.


Masih tak faham lagi ? Check this link out.


Sumber : dehahs.deviantart.com



P/S : Ending filem ni memang macam haram. Tak tau Cobb dalam mimpi atau reality. Salute for Cristopher Nolan. Haha.

7 comments:

hans said...

yups
aku pun setuju
ini antara filem terbaik tahun 2010
bukan senang nak buat filem nih
jalan cerita dia perlu buat banyak kajian
apa2pun inception memang terbaik

P/S : Drama Minggu Ini : Awak NAK Guna PC Ker Wahai Si Kacak?

Lan Bingka said...

susah nak dijelaskan betapa geniusnya cerita ni..pegi tengok dan hayati sendiri. perfect ending anyway!

shafiq said...

@hans

memang geliga otak christopher nolan ni. boleh menang oscar x agak2x ? haha.

@Lan Bingka

yup, perfect ending. penonton semua clueless sama ada Cobb dalam mimpi or reality.

Anonymous said...

aku rasa yg babak akhir tu masa dia baru bangun tu,bila dah tiba lapangan terbang,itu saja yang realiti.yg lain smua mimpi.dalam penerbangan tu mrk bermimpi.mula2 pun tu mimpi.tapi mmg isterinya dh mati.thats why dari awal crita dia kata "nak pulang" nak pulang".mmg dia nak pulang kan ke rumah dia dalam perjalanan.smua hnya mimpi.apa pendapat korg?tapi aku ucapkan syabas!!!!hebat gler crita

Anonymous said...

Story memang best.

hmm.kenapa dialog dan cara Leonardo melontarkan kata kata dia macam tak berapa real. macam berlakon sangat.. i mean, sengaja melakonkan.

adakah sebenarnya kita semua berada di dalam mimpi Cobbs, termasuk semua watak yang lain???

dan sebab tu kat hujung cerita Chris Nolan kasi twist cliche, syiling tak diketahui tumbang ke tidak.

just a theory.

-antukomik

Penulis Komen-Filem said...

Chris Nolan memang suka eksploit minda penonton buat kesimpulan sendri ending filem die.

Saya tak fikir kite perlu bergantung pada metal top untuk buat kesimpulan filem ni. Time Cobb dgn Saito bangun dari mimpi kt kapal terbang pun badan dieorang tak attach dgn wayar ke mesin mimpi tu atau isteri Cobb memang betul yg Cobb dah hilang arah tuju dan semua ini mimpi?

Anonymous said...

haha.. ak baru je tgk cite ni. br dwnload. pening btl cite ni. rase nk muntah tgk. sbb xbrape fhm. lepas mmpi, mmpi dan mimpi lg. adehh.. pd pndpt ak, sbnrny, sume tu mmpi si Cobb masa dlm kpl terbang je. die mmg nk balik rumah. n,plakon2 lain tu sbnrny die xkenal pn. tp xpsl2 masuk dlm mmpi. haha.. sakit otok ak brfikir.. adehhh~~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...