Saturday, July 9, 2011

Takabisha, Roller Coaster Tercuram Di Dunia


Roller coaster. Tiada ramai yang berani mencubanya. Hanya yang mempunyai keberanian yang jitu sahaja mampu menaikinya. Kalau roller coaster dekat Genting Highland tu pun takut nak naik, apatah lagi roller coaster tercuram di dunia.

Takabisha, roller coaster di Taman Hiburan Fuji-Q Highland, diberikan gelaran roller coaster yang tercuram di dunia oleh Guinness Book of World Records. Takabisha mempunyai ketinggian setinggi 144 kaki dan kecuraman sebanyak 120 darjah. Roller coaster ini juga mempunyai litar sepanjang 2 batu dan satu pusingan penuh mengambil masa selama 122 saat. Kelajuannya pula mampu mencecah selaju 100 kilometer per jam dan kos pembinaannya adalah sebanyak $23 juta pound.

Amacam? Ada berani? Aku tak berani. Haha.






Sumber : Daily Mail

10 comments:

Rs Ida said...

gila curam! sumpah aku takkan naik..naik yang kat genting pun aku dah serik, apatah yang curam camni..

aqmalazmi said...

ahh gile..tak mati ke naik Roller coaster tu??
HAHAH

Encik JI said...

ahh.. sumph xnak try.

Yutaka Mushimura said...

hhaha..giler extrem...teranjatt boboi....:)

N_H said...

perghh...curam tol...fuhh...takkan aku naik bende alah tu....tak memasal sakit jantung lak..haha

qlah said...

salam .

owh , ok . i'm sure gonna had a dizzy . haha .

Adam Roslan said...

Pengsan sebelum turun.

Harafawza said...

pergh . mau tercabut leher der . muahaha !

hafiz amin said...

kalau aku naik tue confirm terus collapse atas ride tue jugak..

Ali said...

Jom pergi nak ? kau blanja jom !

http://alikesekolah.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...